Na sončno in toplo petkovo jutro (13. 5. 2022) smo se iz Vinice s šolskim kombijem odpravili na srečanje z učenci OŠ Severin na Kupi. Ti so nas s svojo učiteljico in ravnateljem sprejeli odprtih rok in src. Pridružil se nam je še novinar glasila njihove regije in opravil kratek intervju z nami, nas fotografiral ter s kratkim uvodom otvoril naše srečanje.  

Lana Jurinič (9. r), Nika Grdun (9.r), Leo Hudak (8.r), Lana Malenšek (7.r), Vita Kasun (6. r), Ema Hudak (6.r) in Eva Mohorič (5. r) so s tamkajšnjimi sedmošolci razglabljali o stereotipih, ki veljajo za Hrvate in Slovence. Izdelali so plakate, na katerih so najprej definirali pojem stereotip in napisali še, kaj so oni pred tem vedeli o stereotipih, nato pa navedli, katere stereotipe poznajo o svojih sosedih ter zapisali še kakšen vic o sosednjem narodu. V drugem delu delavnice so učenci predstavili svoje zapiske in ugotavljali ali trditve, ki so jih Hrvati napisali o nas oziroma mi o njih res držijo. Kljub temu, da je stereotip posplošena in velikokrat neresnična trditev o nekem narodu, smo v smehu dognali, da pa vendarle večina njih le ni čisto iz trte izvitih… Vendar smo tudi poudarili, da resnično velja posameznika prej osebno spoznati, preden sodimo o njem na podlagi neutemeljenih trditev, ki se nanašajo na določeno skupino ljudi in nikakor ni nujno, da veljajo za posameznike.

Delovno dopoldne smo okronali z malico in se za konec podružili še v šolski telovadnici, kjer so učenci odigrali nekaj krajših tekem odbojke. S svojimi sosedi smo preživeli pester in poučen dopoldan ter sklenili, da srečanje z veseljem še kdaj ponovimo.

O našem poučnem druženju lahko preberete tudi v časopisnem članku Novega lista na spodnji povezavi:

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/gorski-kotar/ucenici-debatirali-o-stereotipima-koji-vezu-slovence-i-hrvate-zauzimaju-nam-mjesto-na-plazi/

Mentorica: Manja Matić
 

Dostopnost