Zavod RS za šolstvo in  Ministrstvo za okolje in prostor RS sta pripravila vseslovensko akcijo SVETOVNI DAN HABITATA 2016 v okviru Meseca prostora, ki je potekal od 3. do 31. oktobra. Zaokrožata ga dva mednarodna dneva, ki ju je proglasila Organizacija združenih narodov: Svetovni dan habitata, 5. oktobra in Svetovni dan mest, 31. oktobra.

S sloganom letošnjega meseca »Spreminjajmo mesta, ne podnebja!«, želi Ministrstvo za okolje in prostor spodbuditi dejavnejše spoprijemanje mest s posledicami podnebnih sprememb in opozoriti na vlogo celovitega prostorskega in urbanega načrtovanja, projektiranja, arhitekture in gradbeništva pri tem. Akcijo je vodil in koordiniral Center arhitekture Slovenije.

Z učenci smo se prijavili k sodelovanju in se pri likovni umetnosti pogovarjali o prostoru in arhitekturi, o občutjih, ki nam jih vzbujajo stavbe, njihova notranjost in prostor okoli njih. Poslali smo pet likovnih del:

  • 4. razred: Valentina Filipaj in Kevin Mrvoš, mentorica Kristina Mihelič;
  • 5. razred: Klara Gašperič, Tadeja Hudelja in Ana Kolbezen, mentorica Marjetka Vesel.

Osvojili smo 1. nagrado: IZLETARHITEKTURNO VODENJE PO LJUBLJANI IN OGLED PREDSEDNIŠKE PALAČE.

Na izlet smo se odpravili na prekrasen sončen dan v sredo, 23.11.2016. Po arhitekturnem sprehodu po Ljubljani smo vstopili v Predsedniško palačo, kjer nas je ob kratkem kulturnem programu sprejela prva dama, gospa Tanja Pečar. Po skupnem fotografiranju in sladkanju s sladoledom smo si vodeno ogledali najlepše prostore Predsedniške palače. Pri tem smo lahko sedeli na stolih, na katerih sedijo pomembni ljudje, tudi na predsednikovem v njegovem kabinetu. Prijetno utrujeni in polni vtisov smo po rdeči preprogi zapustili stavbo in se odpravili proti domu.

Dostopnost