V petek, 15. 4. 2016, ob 6. uri zjutraj, smo se učitelji spremljevalci in učenci 6. – 9. razreda odpravili na kulturni in tehniški dan.

Pot nas je najprej vodila do Rogaške Slatine, kjer smo si pod vodstvom vodičke ogledali staro mestno jedro, nato pa še steklarno. Izvedeli smo, da je Rogaška znana zdraviliška točka v Sloveniji, prepoznavna predvsem po svoji termalni vodi (Donat Mg), ki se v njihovem zdraviliškem centru pije vsak dan sveža – mrzla ali topla, odvisno od zdravstvene težave. Videli smo tudi drevo ginko in izvedeli, da kozmetična blagovna znamka Afrodita izvira prav iz tam. V steklarni pa smo si ogledali celoten proces izdelave steklarskega izdelka – od pihanja vročih steklenih krogel, do oblikovanja preko kalupov, nadaljnega graviranja/peskanja, do končnega izdelka, razstavljenega v njihovi prodajalni.

Zatem smo prečkali slovensko-hrvaško mejo in se ustavili na dvoru Trakošćan, kjer nas je vodička popeljala skozi sobane prelepega dvora in pričarala zgodbo o življenju plemičev na dvoru v posameznih zgodovinskih obdobjih. Od tam pa smo potovali proti jugu in si ogledali še Muzej krapinskih neandertalcev. Vodič nas je na zelo zanimiv način vodil skozi zgodovino Zemlje in človeka, začenši s prapokom, nastankom našega planeta Zemlje in nas skozi različna časovna obdobja popeljal vse do razvoja sodobnega človeka kot ga poznamo danes.

Zadovoljni in polnih novih vtisov smo z dnevom zaključili okoli pol osme ure.

Dostopnost