“Vsak otok je nekaj posebnega. Ker je ločen od kopnega z morjem, nanj potuješ z ladjo (kar je vznemirljivo že samo po sebi) in lahko pustiš vse, razen nekaj malega prtljage, na celini. Tudi zoprne obveznosti in težave. Še zlasti zoprne obveznosti in težave!”
Irena Androjna: Modri otok
 
Tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, ki je tesno povezano z branjem, bi lahko primerjali z osrednjim motivom knjige, ki so jo brali letošnji osmošolci in devetošolci za Cankarjevo priznanje. To je bil skoraj 400 strani dolg mladinski roman sodobne slovenske pisateljice Irene Androjna z naslovom Modri otok. Z branjem so raziskovali nevidne sporočilne niti literature.  
 
Že v torek, 28. novembra 2023, se je šest učencev udeležilo šolskega  tekmovanja za Cankarjevo priznanje. Najuspešnejši učenki sta bili Daša Mihelič iz 8. razreda in Anja Bosanac iz 9. razreda. 
 
Obe sta bili uspešni tudi pri pisanju razlagalnega spisa na regijskem tekmovanju, ki je potekalo 16. januarja 2024 na Ekonomski šoli v Novem mestu. Osvojili sta bronasto Cankarjevo priznanje. 
 
Daša in Anja, iskrene čestitke!
 
Anji želimo veliko uspeha tudi na nadaljnjem, državnem nivoju tekmovanja. To bo potekalo marca v Ljubljani. 

Dostopnost