Na dan, ko bi pravljičar Hans C. Andersen praznoval svoj rojstni dan, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. In prav to smo praznovali v prvi triadi danes.

Zakaj bi brali pravljice le otrokom? Otroci so ugotovili, da so pravljice namenjene prav vsem. Tudi nam odraslim, saj so polne modrosti, globokih sporočil ter domišljije. Zatorej se ustavite za trenutek in skupaj z vašim šolarjem, vnukom ali mlajšim sosedovim otrokom preberite pravljico in najdite sporočilo. Lepo vam bo, verjemite.

 

Preberite letošnjo poslanico ob 2. aprilu.

 

Mislili smo, da nastopa čas zelenja …

Mislili smo, da nastopa čas zelenja: da prihaja pomlad in čas poezije v duhu sporočila G. Lorce: zeleno, ki te zeleno ljubim.
Upali smo, da bo nastopila doba z občutkom za zeleno prihodnost planeta, s skrbjo za solidarnost ob naravnih in kužnih grožnjah …
                               pa smo se znašli v svetu, ki je zelen od vojaških uniform, ob zeleni barvi, ki je grenka in strupena od žolča.
Ko obuje vojna svoje škornje, zavladata nasilje in sovraštvo in naredita iz človeka nečloveško, neprištevno ubojno orodje.
Kaj so v otroških letih brali, kaj so si prepevali generali?

S panjem, ki je poln knjig, je treba poskrbeti za zeleno upanje. V njem je satovje polno novih barv in starega okusa;
vseeno je, če rojijo knjige v mehko ali trdo vezane, le da so otroško krilate.

Iz knjižnega panja diši, čebele vzletajo kot zgodbe, ubrani glasovi. Na svojih zanosnih poteh prenašajo cvetni prah in oplajajo drevo življenja.

Brati in zbirati med za mir. Branje za mlade je brenčanje za blagostanje!

 

Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS

 

Dostopnost