jd01Jana Dular je diplomirana pravnica, ki že od oktobra 2008 samostojno vodi humanitarne projekte v vzhodni Afriki (Uganda, Kenija, Tanzanija in Malawi) kot pomoč lokalnim skupnostim. Do sedaj je sodelovala pri izgradnji šole v Tanzaniji, poučevala več tisoč osnovnošolskih otrok, delala v sirotišnici ter vpisala 15 otrok v privatno šolo. V Ugandi je delala z otroki s posebnimi potrebami, gradila bambusove hiše, učila saditi poljske pridelke skupnosti v pomanjkanju ter pomagala ljudem s pristopom in učenjem veščin, s katerimi si nato pomagajo celo življenje.

Trenutno od avgusta 2011 živi in deluje v Malawiju, kjer vodi humanitarni projekt pomoči otrokom z učnimi težavami ter s posebnimi potrebami, za katere je izgradila izobraževalni center sredi malavijske vasice Mazembe. Poleg tega s pomočjo prostovoljnih prispevkov že eno leto omogoča jutranji obrok 342 otrokom podeželske šole, da lahko pouk teče nemoteno.

V času predavanja je s prezentacijo raznolikih, poučnih slik in kratkih filmov doživeto in brez stereotipov (običajno pridobljenih preko televizije, turizma) predstavila življenje v vzhodni Afriki. Od vrveža življenja, bogastva v glavnih mestih ter razbitja mita o samo »revni Afriki«, ki je vedno enostransko predstavljen, do življenja v vaseh, raznolikosti podnebja, narave, kultur, plemen, jezikov, prebivalstva, tegob v šolskem sistemu. Predstavila je kako in na kakšen način poučuje s 150 otroki napolnjene majhne osnovnošolske razrede, o čem se učijo tam v osnovnih šolah, tegobe plačljivih srednjih šol, nizke izobraženosti in kam otroke vodi ta realnost.

Pogovorili smo se o drugacnem načinu življenja tako v mestih kot med raznimi skupnostmi, pri katerih je živela in s katerimi deluje sedaj. Poučila nas je o raznolikem, globljem, drugačnem vidiku Afrike, ki je gotovo pomemben za širši pogled na svet in ne samo z vidika, držav tretjega sveta. Videli smo lahko tudi precej izdelkov, oblačil ter nakita, ki jih je Jana prinesla od tam. Prav tako smo spoznali, kako lahko kot posamezniki pomagamo, kako je potrebno pristopiti k uspešni pripravi projektov, sanj …

jd02jd03jd04

Dostopnost