Predsednik republike Borut Pahor in britanska državna podsekretarka, pristojna za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton sta v četrtek, 10. junija 2021, v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, katere del so slovenski partizani rešili pred okupatorji, obeležila dan slovensko-britanskega prijateljstva. Kot slavnostna govornika sta poudarila pomen v najtežjih trenutkih stkanega medsebojnega prijateljstva. Slovesnosti se je udeležila tudi britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler.

Dogodek je sovpadal z obeležitvijo 100. rojstnega dne letos preminulega princa Filipa, vojvode Edinburškega, ki je z britansko kraljico Elizabeto II. leta 2008 obiskal Slovenijo. Sicer pa je leta 2019 njegov sin princ Edward grof Wesseški skupaj s predsednikom Pahorjem razglasil »Dan slovensko-britanskega prijateljstva«. Spominsko ploščo sta leto prej odkrila predsednik Pahor in takratna veleposlanica Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Sophie Honey.

Kulturni program, ki ga je povezoval Tadej Fink, je pripravila JSKD Črnomelj, nastopili pa so učenci Osnovne šole Dragatuš, predstavniki Folklorne skupine Dragatuš ter učenci 9. razreda Osnovne šole Vinica.

Dostopnost