Ta veseli dan kulture vsako leto obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Običajno takrat kulturne ustanove na stežaj odpro vrata in omogočijo brezplačen ogled. V letu 2020 bo ta dan obarvan malo drugače. In mogoče prav ta situacija sporoča, da se za trenutek ustavimo in razmislimo, kaj je pomen kulture, kakšno težo ima za vse nas, ne samo za umetnike, slikarje, kustose, glasbenike,… .  Tudi za narod, jezik in ohranjanje vsega, kar nas zaznamuje, nam pomaga rasti in se razvijati.

Ste kdaj pomislili, kako bi razvijali najmodernejšo tehnologijo ali zdravila, če se znanstveniki ne bi znali sporazumevati med seboj, zapisati vso znanje, ki ga imajo in ga posredovati zanamcem? Da, to vse je kultura.

Tokrat bo večina muzejev in kulturnih ustanov ponudila virtualen ogled ali vodenje. Pobrskajte po spletu in najdite kakšen košček zase. Ali pa se samo sprehodite po svojem kraju in poiščite tiste koščke, ki dopolnjujejo neskončen mozaik kulture, a jih prej niste opazili. Presenečeni boste.

“V zadrego me je spravil naš Jura,
ko me je vprašal, kaj je kultura.

Kultura je sladoled in da nanj v vrsti počakaš,
kultura je kahla in da v njo se pokakaš.
Je limonada in da počasi jo piješ,
in je igračka, dokler je ne razbiješ.
Kultura je knjiga in da jo vzameš v roke,
in je peščeni grad, dokler se ne podre.

Kultura je tudi, če kaj pojasniti skušaš,
in kulturen si ti, ker me poslušaš.”

(Avtor Srečko Niedorfer, Jura kultura)

Številni virtualni dogodki so zbrani na spletni strani Evropskega leta kulturne dediščine: https://www.zvkds.si/sl/elkd/elkd-prireditve

Dostopnost