Tudi letos smo tretji petek v novembru, 18. 11. 2022 obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi slogan »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Že dan prej smo z učenci 6. razreda pri pouku gospodinjstva spekli slastne polnozrnate in bele pšenične kruhke različnih oblik; od žemljic, pekovskih vozlov, pletenic, polžkov do štručk, bombetk in še kaj …Ker pa radi na kruh tudi kaj namažemo, smo pripravili orehov namaz z medom.

Petek smo začeli z zajtrkom: ajdov kruh, ekološko maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila slovenskega porekla, med, mleko in jabolka pa so od naših lokalnih ponudnikov. Vsakega učenca je razveselil še medenjak izpod prstov naše kuharice Mateje. Šestošolci so bili zelo zgodnji, saj so poskrbeli, da so bili pogrinjki v jedilnici do 8.00 že pripravljeni.

Učenci od 1. do 5. razreda so imeli tehniški dan. Bili so nadvse ustvarjalni. Izdelali so vstopnice za predstavo Obisk gospodične Medične, ki jo je pripravil gledališki klub pod mentorstvom učiteljice slovenščine Mateje. Nastale so še čebelice, panjske končnice, čebelnjak, cvetoče drevo, rožice … Vstopnice krasijo naš pano TSZ v šolski avli, ki so ga izdelali šestošolci pri pouku gospodinjstva.

Ta dan pa ne gre brez Čebelarja Ansambla Lojzeta Slaka. Ob 10.00 smo pod vodstvom učiteljice glasbe Robertine in z računalniško podporo računalnikarja Roka vsi zapeli v šolski avli in se tako pridružili pobudi Čebelarske zveze Slovenije, da skupaj zapojemo pesem, vsak na svoji lokaciji.

Pripravila: Marjetka Vesel

Dostopnost