V četrtek, 7. in v petek, 8. aprila, se je odvijala kiparska kolonija mladih v Črnomlju. Tudi sama sem bila sprejeta in na njej sodelovala.

Na koloniji je sodelovalo 32 osnovnošolcev iz 22-ih slovenskih in štirih tujih osnovnih šol (iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije).

Na koloniji smo oba dni delali isti izdelek, ki ga je na koncu ocenila komisija. Udeleženci smo bili razdeljeni v različne delavnice z mentorji – Keramika,   Montažna plastika, v kateri sem bila tudi jaz, Siporeks, Instalacija.

Letošnja tema je bila “ZAČETI NA NOVO, ZAČETI PO ZELENO”. V montažni plastiki, kjer sem ustvarjala, smo delali izdelek iz različnih materialov. Naš mentor – Vasja Nanut – nam je kot material pripravil bambusove palice, razne kose lesa, žico, vrv,… in iz tega je moral nastati izdelek.

Svoji “umetnini” sem dala naslov OBJEM NARAVE. Predstavlja mesto in v sredini ogromno drevo, ki s svojimi vejami spodbuja mesto k obuditvi. V mestih je onesnaženja največ, vsega ne moremo spremeniti sami. To drevo predstavlja mati naravo, ki nam daje objem upa za boljši jutri.

Kip sem naredila iz lesenih deščic za hiške, bambusovih vej za osnovo drevesa, žice za veje, veliko lepila in selotejpa.

Prvi dan mi je na začetku vse šlo po načrtih, ampak sem čez čas svoj izdelek zakomplicirala na vse možne načine. Mislila sem, da mi bo zmanjkalo časa, vendar se je dobro izteklo. Celo drevo sem šla ovijat v vrv. Drugi dan sem ugotovila hitrejši način za dokončanje izdelka in na koncu vse veje prekrila z zelenim blagom, ki je dalo drevesu bujno krošnjo.

Prvi dan smo se bolj ali manj navajali na nove ljudi okoli sebe. Fotograf nas je vse tudi poslikal, saj so na koncu naše slike in slike naših izdelkov dali skupaj. Tam smo imeli še kosilo, ob pol petih pa smo šli domov (mi iz Bele krajine smo šli domov, učenci iz drugih šol pa so bili tam tudi nastanjeni). Zvečer je bil tudi prižig lampijonov v starem metnem jedru Črnomlja, kjer bodo še nekaj časa svetili čez noč. Ustvarjali so jih belokranjski umetniki, profesorji, učitelji – tudi naša učiteljica Jasmina Strugar.

Drugi dan smo že na vse zgodaj zjutraj začeli s končevanjem svojih izdelkov. Okoli enih so izdelke fotografirali, nato pa smo jih razstavili, da si jih je komisija ogledala. Na zaključek in podelitev nagrad so prišli tudi starši in naš župan Andrej Kavšek. Skupaj smo si ogledali krajši posnetek našega ustvarjanja skozi ta dva dni.

Če vas zanima… zmagala nisem, ampak vesela sem, da sem sodelovala. Spoznala sem tudi nekaj novih ljudi, s katerimi sem se zabavala. Bila je lepa, nova izkušnja.

 

Barbara Medved, 8. razred

 

7. in 8. aprila sem se udeležila 15. Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj, ki jo je organiziral ZIK Črnomelj.

Kolonija je potekala v Kulturnem domu Črnomelj.

Letošnja tema ustvarjanja je bila »Začeti na novo, začeti po zeleno«. Tema se navezuje na čas, ki bo prišel po epidemiji in krizi. Na čas, ko se bomo vse več vračali nazaj k naravi.

V koloniji je sodelovalo 32 učencev. Od tega je bilo 7 udeležencev iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Udeleženci smo bili razvrščeni v 4 delavnice.

Jaz sem bila v delavnici KERAMIKA. Moja mentorica je bila Satya Pene. Delavnici INSTALACIJA je bila mentorica Bea Tomšič Amon, delavnici SIPOREKS je bil mentor Boštjan Kavčič in delavnici MONTAŽNA PLASTIKA je bil mentor Vasja Nanut.

V četrtek ob 8.uri sem prispela v Kulturni dom Črnomelj. Razdelili so nas po delavnicah. Delavnici Keramika in Instalacija sta potekali notri v Kulturnem domu. Ostali dve delavnici sta potekali zunaj.

Na delavnici Keramika sem delala z glino. Pozorna sem morala biti na detajle pri izdelku. Odločila sem se, da naredim izdelek, ki prikazuje obrazno masko, ki se razgrajuje. Skozi njo raste rastlina in okoli nje vije svoje veje. Moj izdelek je obrazna maska, skozi katero raste novi cvet. Kip sem poimenovala »Naj staro mine«.

Ob 13.00 smo imeli kosilo. Delavnice so se zaključile ob 16.30.

V petek smo pričeli ob 8.uri delo v delavnicah. Pred kosilom so fotografirali udeležence in izdelke. Ob 15.00 smo imeli ogled filma in ob 17.00 se je pričela razstava nastalih izdelkov.

Tričlanska strokovna komisija so bili: Paola Korošec, Tejka Pezdirc in Robert Lozar.

Skupna zmagovalka je bila Sofija Rošulj iz Srbije.

Bilo mi je zanimivo in lepo.  Mentorji in organizatorji so bili zelo prijazni. Naučila sem se nekaj novih stvari. Spoznala sem nove prijateljice. Dobila sem novo izkušnjo.

Valentina Filipaj, 9. razred

OŠ Vinica

Povezava do prispevka RTV Slovenija (klik)

 

 

Dostopnost