»Manj kot je pisanja z roko, manj je osebnih stikov med ljudmi.«
(dr. Erik Brecelj)

Pisati? Le zakaj, ko je v današnjih časih vse digitalizirano.

DA, pisati z roko, ker je izjemno pomembna spretnost in je izvirna človekova lastnost, saj nihče na svetu ne piše enako kot jaz, ti, ona ali on.

Znano je dejstvo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot z računalnikom. Tudi informacija napisana z roko se zadrži v spominu dlje časa in ljudje, ki pišejo z roko pišejo hitreje, so bolj vztrajni, imajo več idej ter dolgotrajnejšo pozornost. Same pozitivne stvari!

Leta 2016 smo prvič obeležili Dan pisanja z roko in leto kasneje je bilo ustanovljeno Društvo Radi pišemo z roko. Ambasadorji Tedna pisanja z roko 2021 so dr. Erik Brecelj, kirurg in aktivist, Urša Menart, režiserka in scenaristka ter Tadej Pogačar, kolesarski športnik.

Namen tedna je ozaveščanje mladih kot tudi starejših, kako pomembno je pisanje z roko. Kajti pisanje ne vpliva samo na finomotoriko in možgane, izraža tudi naklonjenost in spoštovanje, saj je pisanje z roko bolj osebno. Osrednja tema Tedna 2021 je PIŠEM PISMO PRIJATELJU. #

Kdaj ste nazadnje napisali listek s sporočilom, preden ste odšli od doma? Kdaj ste poslali vabilo na zabavo ali voščilnico za rojstni dan napisano na roke? Kdaj ste nazadnje zagledali na roke napisan naslov na ovojnici?

Verjamem, da je v teh nenavadnih in težkih trenutkih vsega dovolj. Najdite trenutek zase, vzemite pisalo v roke, povabite celo družino in na listu papirja pokažite, zakaj je vsak od nas poseben, enkraten. Naj bo to trenutek, ki poveze celo družino, prijatelje. Napišite pismo dragi osebi, ki jo v tem trenutku pogrešate, ki rabi samo drobec pozornosti da ji polepšate dan. Pred odhodom iz hiše namesto SMS sporočila napišite listek, okrasite ga morda s simbolom.

Srčno vabljeni k sodelovanju vsi – učitelji, šolarji in starši ter vsi ljubitelji pisanja. Svoja sporočilca, pisma, razglednice ter podpise fotografirajte in pošljite na barbara.stuhne-vuk@guest.arnes.si   do PETKA, 22. 1. . Kajti kot je napisal dr. Brecelj manj kot je pisanja z roko, manj je osebnih stikov med ljudmi.

Vesela in hvaležna bom vaših prispevkov!

V prilogi najdete tudi YORK test, rešitve lahko preverite pri meni.

York test

Podlaga za pisanje rokopisov 2021-1

 

https://www.youtube.com/watch?v=tjaWc7MduXY&feature=youtu.be

Dostopnost