V torek, 19. aprila 2022, zvečer smo se bralci srečali in pod drobnogled vzeli knjigo Slavka Pregla Geniji brez hlač. Tokrat v manjši zasedbi kot sicer, ampak pogovor ni bil nič kaj manj pester. Knjiga nagovarja tiste, ki se srednješolskim letom približujejo in jih bodo kmalu okusili ter tiste druge, ki so jih že preživeli.

In kdo so geniji? Srednješolci, ki jim ni vseeno in si želijo spremeniti svet s šolskim spletnim časopisom, v katerem razkrivajo svoj svet, ki ga živijo in zaradi katerega večkrat zabredejo v težave.

 

Za pokušino pa samo odlomek iz knjige:

»Zdaj je treba dodati samo še to, da je Miha pri izstopu iz razreda želel z mojstrskim udarcem levice pokazati, kako dobre aerodinamične lastnosti, nadvse primerne za letenje po hodniku, ima sošolčev nahrbtnik. Vse bi bilo v redu, če nahrbtnik zaradi neodgovorne nesramnosti neke višje sile ne bi pristal med zobmi starejšega profesorja zgodovine. Ta se je prav takrat vračal iz zobne ambulante, kjer so mu namestili svežo protezo, in se je želel kar najhitreje znova vključiti v vzgojno-izobraževalni proces.

Ob vsem tem je podatek, da je pri kemiji pri izdelavi pokalnega plina v laboratoriju Piki v rokah razneslo epruveto, odbilo profesorju očala z nosu ter pripomoglo k prvemu Pikinemu cveku iz naravoslovnih znanosti na sicer ekonomski šoli, v bistvu malenkost.«

(Pregl, S., Geniji brez hlač)

 

koordinatorica Barbara Stuhne Vuk

Dostopnost