Osnovna šola Vinica je ena izmed petih osnovnih šol v občini Črnomelj. Je manjša, podeželska šola, ki leži na jugovzhodu Slovenije, v Beli krajini. V njeni neposredni bližini je reka Kolpa, ki poleti privablja mnoge turiste in je hkrati mejna reka s sosednjo Hrvaško.

Šolski okoliš je teritorialno širok, a kljub temu našo šolo obiskuje le 145 otrok, ki so razporejeni v devet oddelkov. 7 učencev dnevno prihaja v šolo iz sosednje Hrvaške.

Na šoli imamo 16 učilnic, od tega računalniško in gospodinjsko učilnico ter specializirane učilnice, primerne za pouk zgodovine, kemije, likovne in glasbene umetnosti ter tehnike in tehnologije. Vse učilnice na šoli imajo klasično ali specializirano postavitev. Učitelji posameznih predmetov imajo svoje učilnice. Za podaljšano bivanje imamo na razpolago eno dodatno učilnico, zato se poslužujemo tudi ostalih prostorov za izvajanje programa.

Sanitarije so primerne tako za mlajše, kakor tudi za starejše učence. Telovadnica z dvema zunanjima igriščema omogoča učencem izvajanje rednih športnih aktivnosti. Poleg sanitarij in garderob, ki se nahajajo v spodnjih prostorih šole, imamo še knjižnico, štiri kabinete, zbornico, prostore, namenjene tajništvu ter kuhinjo z jedilnico.

Od zunanjih površin imamo avtobusno postajališče in dvorišče ter parkirišče pred vrtcem, ki je namenjeno razgibavanju otrok. Z urejenim avtobusnim postajališčem in z zarisano pešpotjo smo poskrbeli za varnost šolarjev.

Posebnost naše šole je tudi skrb za ohranjanje kulturnih običajev in tradicij. V okviru interesnih dejavnosti delujeta krožek ročnih del in otroška folklorna skupina. Naš šolski znak (logotip) sta Ciciban in čebela, poznan motiv iz pesmi našega rojaka, pesnika Otona Župančiča.
os-vinica-logo

Učenci se skozi šolsko leto udeležujejo različnih tekmovanj v znanju, športnih aktivnosti, sodelujejo na pevskih in folklorni reviji ter na prireditvah v šoli in kraju. Na šoli delujejo tudi številni krožki, kjer imajo možnosti razvijati in preizkušati svoje sposobnosti znotraj različnih področij.

Šola ima dolgoletno tradicijo. Leta 2002 smo svečano proslavili 180-letnico obstoja šolstva na Vinici. Današnja stavba je bila zgrajena leta 1957. Do danes je bila še dvakrat dograjena in posodobljena. Izmed mnogih obiskov na šoli smo posebej ponosni na obisk bivšega predsednika države gospoda Milana Kučana in bivše ministrice za šolstvo, znanost in šport, gospe Lucije Čok ter drugih. Veselili smo se srečanj s predsednikom države v Ljubljani, ko smo mu z Zelenim Jurijem štirinajstkrat ‘prinesli pomlad’ ter mu zaželeli srečo in zdravje.

Vsak, ki nas obišče, je dobrodošel. Radi poskrbimo, da se pri nas obiskovalci dobro počutijo in odnesejo lepe spomine ter dober vtis. Vedno znova dokažemo, da smo gostoljubni Belokranjci.

Dostopnost