Misel irskega pisatelja in politika, Richarda Steela poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem.

To so vedeli že v antiki – še danes je vsem dobro znan latinski oz. starorimski rek »Mens sana in corpore sano« oz. v slovenskem prevodu »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Med 8. septembrom, ko obeležujemo mednarodni dan pismenosti, in 8. oktobrom, ko zaključimo s Tednom otroka, bo v Sloveniji namreč prvič doslej potekala akcija Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Le-ta bo povezala vse, ki skrbimo za spodbujanje branja in bralne kulture, z namenom dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.

V ponedeljek, 24. septembra, smo tako v sodelovanju s Knižnico Črnomelj v telovadnici OŠ Vinica obeležili prvi Nacionalni mesec skupnega branja, v sklopu katerega poteka tudi Evropski teden športa. Njegov cilj je sporočiti tako otrokom, mladim in odraslim, da so za kakovostno življenje pomembni tako šport in gibanje kot tudi dobro razvita bralna kultura in bralna pismenost.

V ta namen smo pripravili tudi dogodek in na šolo povabili belokranjskega športnika in free runnerja, Dominika Starašiniča.

Uvodoma je učence in učitelje pozdravila ravnateljica šole, mag. Ines Žlogar. Sledil je pogovor z Dominikom, katerega je vodil Jan Hudelja. Izvedeli smo veliko o njegovem talentu, predstavil pa nam je tudi nekaj akrobatskih točk.

V sklopu dogodka je pred šolsko knjižnico postavljena priložnostna razstava kakovostnih leposlovnih in poučnih knjig s športno tematiko, katero sta pripravili knjižničarka ga. Barbara Stuhne Vuk ter Knjižnica Črnomelj. Pri pripravi dogodka je sodeloval športni pedagog Robert Filak.