91-nadstropna HIŠICA NA DREVESU  

Pionirji  (P)

Andy in Terry živita v najbolj kulski hišici na drevesu. Dogradila sta trinajst novih nadstropij in zdaj v 91-nadstropni hišici na drevesu najdete tudi fliper, kjer se namesto žogic odbijajo ljudje, bazen z najmočnejšimi vrtinci na svetu, ogromno pajčevino, sendvičarno, v kateri strežejo sendviče podmornice, in veliki rdeči gumb … ga bosta pritisnila?                  Kaj torej še čakate? Kar hitro gor!

 

Sebastijan Pregelj: ZMAJ NAD MESTOM

Pionirji (P)

Martin se poda v Ljubljano, kjer se čudi mestnim običajem. Ko mu neznanec v roke porine knjigo, pa se njegovo bivanje v mestu postavi na glavo. Pridruži se pisani druščini, ki ga poduči o prepovedanih knjigah in ki ji slednjič celo pomaga iz zapora rešiti njihovega tovariša Krakarja.

 

DARWINOVO DREVO ŽIVLJENJA

Strokovno za mladino (SM)

Darwinovo drevo življenja! Raziščite, kako zelo raznoliko je postalo življenje na Zemlji … od prvih živih bitij, ki so se pojavila pred štirimi milijardami let, do živali, ki na svetu živijo danes. Sledite vejam »Drevesa življenja« Charlesa Darwina in odkrijte … kako so se rastline in živali razvile na najosupljivejše načine.

 

PREŽIVELI IZ HOLOKAVSTA

Mladinci (M)

Ta izredni roman v stripu razkrije zgodbe šestih judovskih otrok in mladostnikov, ki so preživeli holokavst. Od strašne kristalne noči do skrivanja pred nacističnimi vojaki v okupiranem Parizu, od iskanja zatočišča pred bombami v Coventryju do groze prihoda v Auschwitz – vse zgodbe so resnične in pričajo o tem, kako pogumni so bili preživeli.

 

STARA MUHA DOBRA JUHA

Cicibani  (C)

Ker je 5 dobra številka, celo najboljša, je 5 pomočnikov ali izgovorov za dober pogovor o dobri hrani tik pred spanjem ravno pravšnje število, da jih je Primož Suhodolčan skupaj z Urošem Hrovatom in znamenitim Popkom zavil v knjigo s petimi pravljicami. Zdaj pa kaj pojest, nato brat in spat!

 

RANTA IN KOŠARKATORJI

Cicibani in  Pionirji (C in P)

Ranta in Smodlak se neskončno veselita počitnic, ko bosta imela ves čas samo zase. Ko je njuna pamet že povsem razpuščena, udari na plan novica, da so ukinili njihov klub in da Sokolov ni več. Le kaj to pomeni?

 

ŽIVALSKE NOVICE 5

Cicibani in  Pionirji  (C in P)

Peta knjiga Živalskih novic nadaljuje tradicijo, ki sta jo avtorja Primož Suhodolčan in Uroš Hrovat zastavila že s prvo knjigo (1998): živahno nizata zgodbe iz živalskega sveta v obliki senzacionalističnega časopisa.

 

KAKO STA JI BIBI IN GUSTI ZAGODLA HUDEMU MRAZKU

Cicibani (C)

Na zimo imata Bibi in Gusti težave s staro pečjo. Nobene toplote ne daje in tako se v njuni hišici naseli hudi mrazek. Kar pod posteljo se skrije, kjer v kotu lenuhari in noče več ven. Le kako bi jo Bibi in Gusti zagodla pritepencu, da bi zbežal nazaj k babici Zimi? Še sreča, da stvari niso vedno takšne, kakor se kažejo na prvi pogled – in da hudi mrazek sploh ni tako zelo hud!

 

NA DVORIŠČU NI OGRAJE

Cicibani  (C)

Romana in gospod Ferdo sta soseda. Oba kmetujeta in na njunem dvorišču je polno živali. A ker se Romana in Ferdo po značaju in odnosu do živali zelo razlikujeta, je dvorišče razmejeno z ograjo. Romana ima živali rada, pušča jim, da se prosto gibljejo, jih ne privezuje in ne zapira v kletke, medtem ko Ferdo na svoji kmetiji ravna ravno nasprotno. Njegove živali se vse raje zatekajo k Romani na svobodo, zato sta si soseda ves čas v laseh. Vse dokler si Ferdo ne zvije noge …

 

SKRITA MOČ ADHD

Strokovno za učitelje (SU)

Celostno, poglobljeno in strokovno podkovano potovanje skozi življenje z ADHD. Priročnik je pravo darilo za starše, pedagoške delavce in posameznike z ADHD, ki si želijo boljšega razumevanja te diagnoze in praktičnih usmeritev, kako z njo krmariti skozi izzive vsakdana – od vrtca do službe ter v medosebnih odnosih. Avtorica s pomočjo prvoosebnih zgodb v bralcu prebuja sočutje ter ponuja svež in optimističen pogled na darove nevrodivergentnosti.
Lara Pirc, otroška psihologinja (MSc in Psychology)

 

NOČ IMA SVOJO MOČ

Cicibani (C)

Zunaj je črna tema, še duhovi trepetajo.

Na prav posebnem potovanju bomo odkrivali skrivnosti noči. Vsako uro si noč nadene drugačno čarobno preobleko in nas povabi novim dogodivščinam naproti. Sanje se prikradejo v otroške sobe, strehe hiš poletijo proti Luni, potem pa skočijo v bazen, kjer se poigrajo s sinjim kitom. Vse je tako čarobno, da skoraj ne more biti resnično. Pa je?

 

PADLO DREVO

Strokovno za mladino (SM)

Knjiga o gozdu in njegovih prebivalcih z izjemnimi ilustracijami. 

Ko pade drevo, ki ga je podrl veter ali neurje, gozd ne miruje. Les, ki se zdi mrtev, kmalu znova naseli življenje, postane bivališče za rastline, živali, glive, bakterije in številna druga živa bitja. Narava nadaljuje s svojim čudovitim ciklom.

 

ŽIVI SVET KRAŠKEGA PODZEMLJA

Strokovno za mladino (SM)

V knjigi so z izvrstnimi fotografijami predstavljene nekatere izmed njih. Številne med njimi so življenju v podzemlju tako prilagojene, da zunaj sploh ne bi mogle živeti. Med njimi je najbolj poznana človeška ribica, živijo pa tukaj še mnogi, večini ljudi nepoznani nevretenčarji, med katerimi prevladujejo hrošči. Nekatere živali pa zaidejo v jame le občasno, kot na primer netopirji. Večina jamskih vrst je endemitov, kar pomeni, da živijo le v geografsko ozko omejenih območjih.

 

DNK DETEKTIVKA

Strokovno za mladino (SM)

Lopov je pustil v rokavici svoj DNK prstni odtis. Le kako si bomo s tem pomagali ujeti pravega roparja? V jedru skoraj vsake celice našega telesa nosi molekula DNK, sestavljena iz 3 milijard enot, zapis: “Oblikujejo naj se dve nogi, dve roki, dvoje oči in nos.” Toda, kaj je pravzaprav DNK? In kako se lahko zvije tako dolga molekula v tako majhno jedro? DNK detektivka je razkrila skrivnost našega genskega zapisa. Ob reševanju primera bomo ugotovili, zakaj smo ljudje bolj podobni muham in mišim kot bi si mislili, ali kako je uporabljena gaza dala znanstvenikom prvi vpogled v skrivnost človeškega DNK zapisa. Od gensko spremenjenih živali do aplikacije za zmenke, ki poskrbi, da se na Islandiji ne poročajo med sabo bratranci in sestrične, nas bo svet DNK presenetil in navdušil.

 

CABALLERO

Mladinci

Zgodba nas z očmi mladostnika, ki se sam bori z odraščanjem, odnosom s starši in z okoljem, popelje v krut svet odsluženih hrtov. Vsebina, ki bralca opozarja na nesmiselno mučenje živali, zlasti organizacij ter posameznikov, ki se zabavajo in služijo na račun trpljenja nemočnih, je podana neposredno in brez olepšav.

Genaro je postavljen v povsem novo okolje, v katerem spozna, da se je v svojem vsakdanu obremenjeval z nepotrebnimi stvarmi in se upiral zaradi povsem nesmiselnih razlogov. V življenju je namreč toliko stvari, ki so veliko pomembnejše, za katere se je vredno spremeniti in za katere se je vredno boriti.

Dostopnost