Učenci treh osnovnih šol (Vinice, Dragatuša in Semiča), ki marljivo pridobivajo znanje nemškega jezika, so se 25. aprila odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v München.

Pot do prestolnice Bavarske je potekala predvsem v znamenju dremanja, spanja ter malice. Ob prihodu se je začel intenziven prvi dan. Najprej smo si ogledali Deutsches Museum ali največji tehniški muzej na svetu. Na ogromnem razstavnem prostoru so na ogled zanimivosti in predmeti s področja različnih znanosti. Čez nekaj ur smo ogled nadaljevali na drugem koncu mesta – Allianz areni. Stadion je dom nogometnega kluba Bayern München. No, tukaj so se naši učenci preizkusili v znanju nemščine, kajti vodil nas je lokalni vodič. Učenci so potrdili svoje znanje z zelo dobrim razumevanjem. Sledila je pot do hotela. Po nastanitvi v sobah so učenci preizkušali svojo samostojnost – izbrati in naročiti večerjo v hotelski restavraciji, rešiti situacijo z zaklenjeno kartico v hotelski sobi in še kaj.

Drugi dan smo se zgodaj zjutraj po zajtrku odpravili v olimpijski park, kjer so leta 1972 potekale olimpijske igre.  Z dvigalom v olimpijskem stolpu smo se odpeljali v višave in marsikdo je premagal strah pred višino. Pogled z vrha je bil mogočen! Sledila je vožnja v prvo koncentracijsko taborišče Dachau. Kot spomin in opomin, da se grozote vojne več ne bi zgodile. Ob koncu je sledil še ogled mestnega jedra in znamenitosti vzdolž glavne ulice, ki vodi od Karlovih vrat do slavne mestne hiše na Marijinem trgu (Marienplatz). Mesto nas ni pustilo ravnodušne. S seboj smo odnesli lepe spomine in doživetja ter nova prijateljstva.

DVE NAGRADNI VPRAŠANJI:

  • Koliko kvadratnih metrov meri površina tehniškega muzeja?
  • Zakaj se stadion imenuje Allianz arena?

zapisala Barbara Stuhne Vuk

Dostopnost