Svetovni dan hrane  praznujemo vsako leto 16. oktobra.

Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Prvič smo ta dan praznovali leta 1976. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Na ta dan potekajo po svetu različni kongresi na tematiko prehrane in lakote v svetu.

Tudi na naši šoli smo pripravili prav posebno sodelovanje. Pri izbirnem predmetu načini prehranjevanja smo spoznavali eksotično sadje in pridobljeno znanje delili z našimi najmlajšimi v vrtcu.

Predstavili smo jim: pitajo ali zmajevski sadež, mangosteen, ki velja za enega najbolj okusnih in iskanih sadežev na svetu, kralja sadežev mango, kumkvat – agrum, ki ga pojemo z lupino, rambutan iz daljne Šrilanke, aromatično marakujo in pasijonko, kokosov oreh, ki spominja na opičji obraz, papajo z veliko minerali za obnovo našega telesa, granadilo, ki raste v Srednji Ameriki, Jamajki, Havajih in Novi Gvineji ter granatno jabolko, ki uspeva tudi pri nas ob morju. Otroci so sadeže tipali, vohali in tudi preizkusili.

Predstavitev so pripravili Lucija Bubek, Luka Stanešič in Luka Šneler z učiteljico Marjetko Vesel.

Dostopnost