V petek, 29. septembra 2023, smo se izbrani likovniki vseh belokranjskih in dveh novomeških šol, zbrali pri Kulturnem domu v Črnomlju.

Najprej nas je pozdravila predsednica Društva prijateljev mladine Črnomelj, ga. Sonja Strgar. Razkrila nam je temo Črnomelj – mesto spominov, na katero smo risali in slikali. Nato nam je nekaj pozdravnih besed namenil podžupan Občine Črnomelj, g. Jaka Birkelbach, ki nam je povedal, da bo v Občini Črnomelj leto 2024 Leto domovine in da smo se zbrali v ta namen, da s svojimi slikami obeležimo dogodke, ki so se v Črnomlju zgodili pred 80-imi leti. Potem nam je g. Tadej Fink povedal, da je v stavbi Kulturnega doma Črnomelj februarja 1944 potekalo prvo zasedanje SNOS (Slovensko narodnoosvobodilni svet), kjer so bili postavljeni temelji slovenske državnosti, sprejeti so bili številni odloki, ki so še danes temelj slovenske parlamentarnosti in najvišje stopnje slovenske ljudske oblasti in da je bil Črnomelj takrat začasno glavno mesto bojujočega se slovenskega ljudstva. Povedal nam je tudi, da je v Kulturnem domu v letih 1944 in 1945 delovalo tudi Slovensko narodno gledališče, itd. Dobili smo še veliko informacij o dogodkih, ki so se zgodili v Črnomlju pred 80-imi leti, zato smo že začeli razmišljat o svojih motivih na slikah, saj bodo naše stvaritve krasile razstavo, ki bo v prihodnjem letu spremljala pomembne dogodke na proslavah ob Letu domovine. Zato smo takoj po končanih pozdravnih besedah v roke vzeli svoja slikarska platna in se odpravili po celem Črnomlju, da bi našli svoj motiv in kotiček za celodnevno ustvarjanje. Me tri učenke iz OŠ Vinica smo se s svojo mentorico, učiteljico Jasmino Strugar, odpravile na železniško postajo. Tam nas je s svojim šarmom takoj prevzela stara črna lokomotiva, ki je postavljena v parku pod železniško postajo. Nasproti nje stoji stara in zapuščena stavba, v kateri je bila nekoč Restavracija Kolodvor, tudi ta nas je očarala s svojo posebno arhitekturo. Seveda pa se nismo mogle upreti železniški postaji in ob njej ležečih tirnicah. Ko smo si skicirale  vsaka svoj motiv, smo v roke prijele čopiče in začele z akrilnimi barvami slikati na platno. Med delom smo se zabavale in spoznale mlade likovnike iz drugih šol.

Bilo nam je zelo lepo, saj smo ta dan ustvarjale drugače, predvsem pa več časa, kot smo navajene v šoli. Na ex temporu bi želele še kdaj sodelovati.

Vita Kasun in Ema Hudak iz 8. r. ter Lara Filipaj iz 9. r.

Dostopnost