Vseslovenskemu Tednu pisanja z roko, ki poteka od 20. do 24. januarja 2020 pod geslom V naši družini pišemo z roko smo se priključili tudi učenci in učitelji OŠ Vinica. K sodelovanju smo povabili starše, dedke, babice in ostale sorodnike. Odziv je bil množičen in se vam ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo za vse skrbne zapise in osebna doživetja, ki ste jih delili z nami.
Iz vaših zapisov smo tako izvedeli, kako je bilo s pisanjem z roko skoraj 70 let nazaj. Mnogi ste se spominjali učiteljev, ki so vas učili pisati, spomnili ste se lesenih tablic iz starih časov, pa lesenih miz z luknjicami za črnilo. Lahko smo prebrali, kako dragoceno je bilo včasih nalivno pero in ni bilo samoumevno, da je bilo v vsaki puščici. Skoraj vsi se spominjate dolgih prepisov in tega, da se je oblika pisave včasih ocenjevala. Lepo je bilo prebrati, da še vedno najraje napišete voščila, posvetila in kakšne vsakdanje stvari (sporočilo za hčerko, nakupovalni listek) z roko.
Teden smo obogatili v sredo, 22. januarja 2020, s kreativno delavnico kaligrafije, ki jo je vodil Dušan Kofalt. Izvedeli smo, da je kaligrafija umetnost, kjer je vse prav in nič narobe, je edinstvena in posebna. Takšni smo tudi ljudje in naša pisava. Z zanimanjem so učenci sodelovali in se preizkusili v pisanju kaligrafskega zapisa svojega imena z različnimi tipi peres.
Izdelke smo zbrali in jih razstavili v šolski avli.

Dostopnost